recept: Sonkás rakott krumpli, Kifőzde
Sonkás rakott krumpli
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg krumpli,
25 dkg füstölt-főtt sonka,
15 dkg jóféle füstös parasztkolbász,
15 dkg húsos kolozsvári szalonna,
6-8 szelet füstölt szalonna,
9 keménytojás,
3 dl tejföl,
só, zsemlemorzsa, olvasztott libazsír






A krumplit megmosom, megfőzöm, megtisztítom, karikára vágom. A tojásokat és a kolbászt szintén karikára vágom, a kolozsvári szalonnát 2 cm széles, 2 mm vastag szeletekre, a sonkát és füstölt szalonnát félcentis szeletekre vágom, ez utóbbit be is irdalom kakastaréjnak.
A szalonna bőrével kikent jénai tál aljára szépen sorba lerakom a krumpli negyedét, meghintem sóval, ráterítem a kolozsvári szalonnát, majd rá egy sor tojást, amit szintén meghintek sóval és bőven meglocsolok tejföllel.
A második sorban lerakok még egy negyedrész krumplit, megsózom és meglocsolom két evőkanál libazsírral. Erre most egy sor parasztkolbász jön, majd egy sor tojás, só, tejföl. Fontos, hogy a kolbász nagyon finom legyen, ha nem sikerül ilyet szerezni, inkább ne is tegyünk rá semmit, hagyjuk ki ezt a réteget úgy, ahogy van. Egy közepes vagy Uram bocsá´ még gyengébb kolbásszal tönkretehetjük az egészet.
A harmadik sorban ráterítem a következő adag krumplit, megsózom, meglocsolom libazsírral.
A következő réteg a sonka, amivel beterítem, erre egy sor tojás, só, tejföl jön, majd a záró réteg jön, az utolsó negyed krumpli, amit megsózok, meghintem prézlivel, meglocsolom 3-4 evőkanál libazsírral és ráterítem a beirdalt füstölt szalonna szeleteket.
A tálat lefedem és előmelegített, közepesen forró sütőben kb. egy órát sütöm, míg a tetején a szalonna és krumpli megpirul.
Legfinomabb jó tormás céklasalátával, de kovászos uborkával vagy más savanyúsággal is tökéletes.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: céklasaláta
 kovászos uborka
 rakott krumpli
 gombás rakott krumpli

Forrás: Anyám receptjét deformáltam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.04.12. Utoljára frissítve: 2009.04.13.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-04-30 23:01:01 - 2.65)
Hozzászólások:

Sancho (2012-09-04 19:47:00):
Ez inkább Húsvét után szokott összejönni, hisz minden alapanyag kéznél van. Pirostojásból, meg jóféle házisonkából alakítva, s jó étvággyal elpusztítva.

Kifőzdés (2012-09-05 10:22:00):
Most nem Húsvét után vagyunk? :-)

Megjegyzés a recepthez