Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
1 kg krumpli, 25 dkg füstölt-főtt sonka, 15 dkg jóféle füstös parasztkolbász, 15 dkg húsos kolozsvári szalonna, 6-8 szelet füstölt szalonna, 9 keménytojás, 3 dl tejföl, só, zsemlemorzsa, olvasztott libazsír |
A krumplit megmosom, megfőzöm, megtisztítom, karikára vágom. A tojásokat és a kolbászt szintén karikára vágom, a kolozsvári szalonnát 2 cm széles, 2 mm vastag szeletekre, a sonkát és füstölt szalonnát félcentis szeletekre vágom, ez utóbbit be is irdalom kakastaréjnak. A szalonna bőrével kikent jénai tál aljára szépen sorba lerakom a krumpli negyedét, meghintem sóval, ráterítem a kolozsvári szalonnát, majd rá egy sor tojást, amit szintén meghintek sóval és bőven meglocsolok tejföllel. A második sorban lerakok még egy negyedrész krumplit, megsózom és meglocsolom két evőkanál libazsírral. Erre most egy sor parasztkolbász jön, majd egy sor tojás, só, tejföl. Fontos, hogy a kolbász nagyon finom legyen, ha nem sikerül ilyet szerezni, inkább ne is tegyünk rá semmit, hagyjuk ki ezt a réteget úgy, ahogy van. Egy közepes vagy Uram bocsá´ még gyengébb kolbásszal tönkretehetjük az egészet. A harmadik sorban ráterítem a következő adag krumplit, megsózom, meglocsolom libazsírral. A következő réteg a sonka, amivel beterítem, erre egy sor tojás, só, tejföl jön, majd a záró réteg jön, az utolsó negyed krumpli, amit megsózok, meghintem prézlivel, meglocsolom 3-4 evőkanál libazsírral és ráterítem a beirdalt füstölt szalonna szeleteket. A tálat lefedem és előmelegített, közepesen forró sütőben kb. egy órát sütöm, míg a tetején a szalonna és krumpli megpirul. Legfinomabb jó tormás céklasalátával, de kovászos uborkával vagy más savanyúsággal is tökéletes. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Ez inkább Húsvét után szokott összejönni, hisz minden alapanyag kéznél van. Pirostojásból, meg jóféle házisonkából alakítva, s jó étvággyal elpusztítva.
Most nem Húsvét után vagyunk? :-)